«Meža karjeras dienā»

23. II Dundagas vidusskolā «Meža karjeras dienā» ar 8.–12. klašu skolēniem tikās Inga Miķēna, a/s «Latvijas valsts meži» (LVM) komunikācijas projektu vadītāja, un trīs Dundagā labi pazīstamu, kuplu dzimtu pārstāvji, mūsu skolas absolventi, LVM speciālisti: Kaspars Kristiņš, Ivars Šleiners un Jānis Zadiņš.

Meža karjeras dienas mērķis ir informēt jauniešus par iespējām strādāt meža nozarē un mainīt priekšstatus par darbu mežā. Šādu pasākumu rīko pirmoreiz, un tas notiek 7 Latvijas skolās — «Mammasdabas» vēstniecībās.

«Meža karjeras dienas» sākumā bija teorētiskas nodarbības, tajās piedalījās daudz skolēnu: zāle bija gandrīz pilna. Pirmie trīs runātāji uzstājoties rādīja attēlus uz ekrāna, tā vizuāli papildinot teikto.

I. Miķēna pastāstīja par meža nozīmi globālajos procesos. Viņa uzsvēra, ka meža nozare Latvijā ir ar nākotni, jo meža platības ir tikai pieaugušas, nevis sarukušas, kā cilvēkiem parasti izskatās. Mežs savāc ogļskābo gāzi un tā vietā pie mums rada tik daudz skābekļa, ka pietiek 30 000 cilvēku, ko elpot. Problēmas, kas uztrauc mežiniekus, ir atkritumi, ar ko cilvēki piesārņo dabu. 80% no tiem ir plastmasas maisiņi un PET pudeles. Tie nesadalās un ir labi redzami. I. Miķēna norādīja, ka cilvēkiem Latvijā ir jāmaina attieksme, ja negribam, lai notiek kā Indijā un Ķīnā, kur plastmasas pudeles vietām upēs izveidojušas, piemēram, aizsprostus. Ko darīt, lai tā nebūtu? Vispirms jāsakārto atkritumu apsaimniekošana, arī lauku mājās dzīvojošiem jāiegādājas atkritumu maisi, nevis jāpiemēslo mežs. Jāšķiro atkritumi. Vajadzētu ieviest arī PET pudeļu savākšanas punktus, kur par dažiem santīmiem tās varētu nodot. I. Miķēna ieteica mazāk lietot plastmasas, vairāk izmantot auduma maisiņus. Lai savāktu 1 m3 atkritumus mežā, jāmaksā ap Ls 15, un šī nauda nāk no nodokļu maksātāju kabatas.

Kaspars Kristiņš, LVM Ziemeļkurzemes mežniecības ražošanas speciālists, klātesošos iepazīstināja ar mežniecības struktūru un saviem darba pienākumiem. Viņš arī atgādināja, ka mežā var atpūsties medījot, ogojot un sēņojot, piedaloties orientēšanās sacensībās un vienkārši izstaigājot LVM iekārtotās atpūtas vietas, piemēram, Dundagas pils parku, Balto kāpu, Jūrkalnes stāvkrastu, kā arī makšķerējot, piemēram, Usmas atpūtas vietā.

Ivars Šleiners, LVM infrastruktūras speciālists, pastāstīja, ka viņa pārziņā ir mežu ceļi, grāvji un tilti. Darbs reizēm ir ļoti sarežģīts, jo nākas risināt neparedzētas problēmas. I. Šleiners sacīja, ka mūsu daba ir ļoti daudzveidīga un skaista un mums jābūt lepniem par mežu — mūsu bagātību. Viņš atzinās, ka ne tikai strādā mežā, bet arī nodarbojas ar sportu: viņam ļoti patīk orientēšanās un rogainings, bet K. Kristiņam — volejbols.

Pēc pusdienām sākās praktiskā daļa, uz to bija atnākuši tikai kādi 20 interesenti. Taču arī šī nodarbība bija ļoti interesanta. Tajā J. Zadiņš, Grīņu meža iecirkņa vadītājs, dalījās zināšanās par to, ko var noteikt pēc koka ripas, kā uzzināt augoša koka vecumu, to nenozāģējot. Viņš ierādīja, kā noskaidrot augstumu un stumbra tilpumu. J. Zadiņš iepazīstināja ar mežinieku jauno, moderno aprīkojumu, un katram bija iespēja to praktiski izmantot. Viņš arī atzīmēja, ka kokapstrāde izmanto mūsdienīgas tehnoloģijas un tā ir nozare ar perspektīvu.

I. Miķēna par aktivitāti un zināšanām uzslavēja Agnesi Neparti, bet I. Šleiners un K. Kristiņš vairākiem skolēniem par atminētajām atbildēm dāvināja pildspalvas ar LVM logo, J. Zadiņš — kaseti «Mežu zeme Latvija».

I. Miķēna uzteica arī ārpusklases organizatori Inesi Namsoni par ieguldīto darbu, jo Dundagas vidusskola ir lielākā, kur atvērta «Mammasdabas» vēstniecība, līdz ar to arī ir bijis jāiegulda apjomīgāks darbs, lai sarīkotu «Meža karjeras dienu».

Diānas Siliņas teksts, Ingas Miķēnas foto