Satura rādītājs

Bezmaksas ekskursijas Ziemeļkurzemē

Dabas aizsardzības pārvalde

Dabas aizsardzības pārvalde aicina uz bezmaksas ekskursijām 22. V Ziemeļkurzemē.

2010. gads ir Starptautiskais bioloģiskās daudzveidības gads. Gada devīze «Daudzveidība ir dzīvība» liek aizdomāties: katrai dzīvības formai, lielai vai mazai, ir izšķiroša nozīme visas planētas kopējā dzīvības mistērijā.

Ik gadus 22. V atzīmē dabas daudzveidības dienu, šogad Latvijā to darīs īpaši. Dažādi pasākumi notiks daudzās Latvijas dabas teritorijās, tostarp arī Ziemeļkurzemē — Dundagas un Ventspils novadā. Aicinām piedalīties visus, kuri pēc garās ziemas vēlas iziet dabā un uzzināt vairāk par Latvijas dabas vērtībām.

Dundagas novads

Slīteres nacionālais parks (SNP)

Plkst. 7.00 «Mosties ar putniem Šlīteres dabas takā». Vada zoologs Vilnis Skuja.

Augu un dzīvnieku daudzveidība Šlīteres Zilo kalnu platlapju mežā īpaši spilgti redzama un dzirdama pavasarī, kad daudzbalsīgs dziedātājputnu koris modina Šlīteres mežus. Tikšanās pie Šlīteres bākas.

Plkst. 10.00 un 13.00 «Lakšu laiks Šlīteres Zilajos klanos». Vada zooloģe Ina Brauna.

Maija beigas ir skaistākais laiks Šlīteres Zilajos kalnos, kad Baltijas ledus ezera senkrasta nogāzi klāj ziedošo lakšu paklājs. Tikšanās pie Šlīteres bākas.

Plkst. 21.00 «Vakara junda Pēterezerā». Vada zoologs Vilnis Skuja.

Platākajā no Slīteres nacionālā parka mitrajām starpkāpu ieplakām jeb vigām guļ Pēterezers. Maija vakars ir īstais laiks izbaudīt putnu, varžu, krupju un citu radību rosību Šlīteres mežu biezoknī. Tikšanās pie Pēterezera dabas takas ceļa Dundaga – Mazirbe malā.

No plkst. 11.00 līdz 13.00 filmu priekšpusdiena «Vērosim dabu kopā» Šlīteres bākas baltajā namiņā.

Iespēju ielūkoties dzīvnieku privātās dzīves ainās sagādājis Baltijas jūras reģiona programmas projekts «Baltijas Zaļā josta», ar kura atbalstu notiek slēpta dzīvnieku filmēšana SNP mežos.

Latvijas lauku tūrisma asociācijas «Lauku ceļotājs» dabas tūrisma speciālists Juris Smaļinskis prezentēs šajā projektā izveidoto jūras piekrastes militāro objektu datu bāzi un laikabiedru atmiņas pa padomju laikiem pierobežas zonā Latvijā.

Ventspils novads

Dabas liegums «Užava»

Plkst. 10.00 «Mainīgās kāpas».

Ekskursijas laikā būs iespēja uzzināt par kāpu veidošanos, to veidiem un aizsardzību, par dabiskajiem procesiem mežā, kā arī par meža iemītniekiem. Ekskursija notiks kā pārgājiens, maršruts — aptuveni 6 km dabiskos apstākļos.

Dabas liegums «Stiklu purvi»

Plkst. 11.00 «Vasenieku purvs».

Ekskursija notiks pa Vasenieku purva laipu, aptuvenais maršruta garums — 4 km. Ekskursijas laikā būs iespēja uzzināt, kā veidojušies purvi, kā purvs «dzīvo», kā arī to, kā purvus var atjaunot. Tikšanās vieta pie purva takas, nokļūšana pa autoceļu Ventspils–Blāzma–Dundaga, posmā Blāzma–Stikli sekot norādei «Vasenieku purva laipa».

Dabas liegums «Druviņu tīrelis»

Plkst. 12.00 «Purvā līdz ausīm».

Grūts pārgājiens Usmas mežu masīva sirdī, domāts dabas mīļotājiem, asu izjūtu cienītājiem un tiem, kas vēlas iepazīt Ventspils novada klusākos nostūrus. Aptuvenais pārgājiena garums — 7 km pa purvu un slapjajiem mežiem dabiskos apstākļos profesionālu dabas speciālistu pavadībā. Nepieciešami ūdensnecaurlaidīgi apavi, silts un lietus necaurlaidīgs apģērbs, pusdienmaize, kā arī personīgais transports.

Pieteikumus uz ekskursiju sūtīt uz e-pastu slitere@daba.gov.lv vai pa telefonu 63286000.