Piensaimnieku lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība «Dundaga»

PLPKS «Dundaga»

PLPKS «Dundaga» buklets (1,2 MB)
PLPKS «Dundaga» plakāts PDF(3,2 MB)

Vienkāršākiem vārdiem tā pati Dundagas pienotava kas spītējot laikmetu griežiem nav pazaudējusi tradicionālo, Latvijai un novadam raksturīgo. Pat tad ja mēs izskatītos mazliet konservatīvi piedevu izmantošanā, darīsim to apdomīgi. Piena produktu ražošanā apzināti joprojām atsakāmies no augu tauku izmantošanas. Vienlaicīgi labprāt izmantojam jaunas ražošanas tehnoloģiskās iespējas, piedāvājot arvien vairāk jaunu produktu patērētājam ērtā iepakojumā.

Pēdējos gados sadarbībā ar Slovākijas un Čehijas kolēģiem tapuši jauni interesanti produkti, pārņemot Balkānu tautu pieredzi veselīgu piena produktu ražošanā.

Uzņēmuma galvenais uzdevums ir zemnieku saimniecību kooperācija, organizējot piena savākšanu, pārstrādi un piena produktu realizāciju, kā arī sekmēt lopkopības, piensaimniecības un citu lauksaimniecības nozaru attīstību savas darbības rajonos. Piens tiek savākts no Talsu un Ventspils rajona zemniekiem un individuālajiem piena ražotājiem. Sabiedrībai pieder trīs veikali. Dundagā pašiem pienotavas ēkas pagrabiņā atrodas veikals «Pienenīte», Talsinieku vidū iecienīts ir veikals «Jogo» un Ventspilī ir veikals «Pārtika», savi klienti Rīgas lielākajos tirgos.

Tradīcijas

Pienotava atrodas vēsturiskā celtnē- bijušajā muižas alus brūzī. Par ēkas tapšanas laiku varētu liecināt detaļas ēkas sienā, akmens ar tajā iecirstu gadskaitli 1847 un cementā atveidotais 1902. 1927. gadā šeit jau saimnieko Dundagas piensaimnieku sabiedrība. Padomju gados te atrodas krejotava. Lai gan pārdzīvotas daudzas laikmeta vētras, piena pārstrādes tradīcijas saglabājušas nepārtrauktību. PLPKS «Dundaga» patreizējo uzņēmējdarbības formu iegūst 1992. gadā.

Sortiments

Tradicionāli, ierasti produkti, kas top tikai izmantojot pienā esošas sastāvdaļas aizņem ievērojamu daļu PLPKS «Dundaga» saražotās produkcijas. Izejot piena pasterizācijas ceļu, produkti kļūst uzturā drošāki. Tālāk skābpiena produkti tiek ieraudzēti ar dizčiltīgiem piena ieraugu maisījumiem, kuru darbības rezultātā rodas jaunas garšas kvalitātes un uzturs kļūst vērtīgāks, pilnai garšas buķetei nobriestot pēc īslaicīgas izturēšanas aukstumkamerās.

Pasterizēts piens 2,5%, saldais krējums 35%, skābs krējums 25%, skābpiena dzēriens 0,05%

Nosauktos produktus piedāvājam arī lielākos fasējumos kafejnīcām, konditorejām.

Tirgos un uzņēmuma veikalos daudz pircēju izmanto iespēju izlejamo produkciju saņemt savā atkārtoti izmantojamā traukā, tādējādi ne tikai ievērojami samazina izmaksas piena produktiem ikdienā, bet pauž saudzīgu attieksmi pret dabu. Tradicionāls skābkrējuma sviests .

«Vai Latvijā kaut kur vēl var nopirkt īstu sviestu?»

Var pie mums, un lepojamies ar to!

Pēc Latvijā tradicionālā paņēmiena ražotais sviests, kas gatavots tikai un vienīgi no augstas kvalitātes pasterizēta krējuma, to ieraudzējot ar pienskābo baktēriju ieraugu, tad sakuļot kuļmucā. Iegūtos sviesta graudus kā dzintara gabaliņus samīca viendabīgā sviesta masā, atdalot paniņas — ķērnes pienu. Sviesta dabīgais pienskābais aromāts atgādina vasaras pļavas smaržu un nojausmu par tīru neskartu vidi..

Dundagas sieri

Neiztrūkstoši sortimentā ir Latvijā tradicionālie skābpiena sieri.

Ķimeņu siers

Godā ceļams īpašajai saulgriežu svētku reizei, ka arī tā cienītājiem ikdienā kā salīdzinoši liess olbaltumvielām bagāts produkts.

Sieru izgatavo no biezpiena, to karsējot kopā ar vājpienu, mīkstākai konsistencei pievienojot saldo krējumu un skābkrējuma sviestu, sāli un ķimenes. Tas formēts apaļš, kā jau saulgriežu svētkos tradicionāli pienākas.

Cietais siers «Knapsieriņš»

Senatnē stipri izplatīts jo nebija gandrīz nevienas lauku sētas, kur to neizgatavotu un nelietotu. Knapsieriņus izgatavo no Dundagā ražotā vājpiena biezpiena, to speciāli apstrādājot un pievienojot sāli un ķimenes. Knapsieriņu šobrīd piedāvājam iegādāties jau sasmalcinātā veidā. Stipri samazinātā ūdens satura dēļ. tas ilgstoši glabājas un noderēs ceļojumā. Uzkaisot uz sviestmaizēm, siera pūkas kusīs uz mēles apmierinot visizsmalcinātākos gardēžus, Neaizvietojama uzkoda kopā ar alu, nogaršojiet!

Mīkstie svaigie sieri «Mare» un «Taizelis»

Mare

Svaiga un maiga garša, mīksta, nedaudz drupana konsistence raksturīga jaunajam sieram «Mare», Specifiskas ražošanas tehnologijas dēļ albumīna saturs augstāks kā citos sieros, piešķirot sieram vieglu jaunpienam līdzīgu garšu.

Siers «Mare» piemērots, baudot to kopā ar augļiem desertā, būs atsaucīgs Jūsu fantāzijai, veidojot dažādus salātus.

Bagātinot sieru ar sāls vai cukura kristāliņiem, kopā ar interesantām garšvielām, siers iegūst jaunu izteiksmi. Tā top gardēžu jau iecienītā «Mare ar sāli un garšvielām», ko rotā zaļi un sarkani paprikas gabaliņi, sezama un tumšās Damaskas nigellas sēkliņas.

«Mare ar cukuru un garšvielām», saldi pulsējot līdzīgi piparkūku sirdij un karstvīnam raksturīgā austrumniecisku garšvielu buķetē, labi garšos pie tējas tases.

Siers formēts zemu 150–200 g smagu cilindru veidā, vai trijstūrveida gabaliņos, fasējot tos vakuumā. «Mare ar sēnēm» ir jaunākais šī siera variants: tā sastāvā ietilpst kaltētas baravikas. Tauku saturs sausnā — 30%, beztauku daļas mitrums 67%.

Taizelis

Taizeļa recepte un gatavošanas pieredze atceļojusi no pašas Slovākijas, kur šāds siers tradicionāls un iecienīts. «Taizeļa» vārdu atradām tepat mūsu jūras piekrastē. Svaigs un mazliet sāļš kā pati jūras elpa — tāds ir «Taizelis»'. Lai gan, iespējams, leģendārais jūras vilks, labprāt to baudītu pie alus, siers paredzēts visplašākajai patērētāju grupai, jo lepni varam teikt, ka tajā nav nekādu lieku piedevu.

Taizelis noderēs kā gatavs našķis, tomēr droši lietojiet to arī kulinārijā silto ēdienu papildināšanai- turklāt tas ērti sasmalcināms salātiem.

Siera oriģinālā izgatavošanas tehnoloģija Ļauj formēt to vijīgu, elastīgu aukliņu veidā. Tas varētu būt pietiekami atraktīvi tieši jaunāka gadu gājuma gardēžiem. Sāls saturs sierā 3—5% Siers vidēji trekns, tauku saturs sausnā — 35%. Fasēts slēgtā vakuuma iepakojumā pa 200 g, siers svaigumu glabās 15 dienas.

Tagad arī piedāvājumā kūpinātais siers»Taizelis». Tas vēl jo vairāk raisa asociācijas par Kurzemes zvejniekciemu kūpinājumiem.

Sibilla

Sibilla — mīkstais sālījumā nogatavinātais kazas un govs piena siers. Kazas pienam piemīt daudz unikālu īpašību kādu nav govs pienam. Tomēr ne katrs jūsmo par tā garšu.. Kur rodams kompromiss?

Jaunais siers «Sibilla» veidots no kazas piena, pievienojot tam govs vājpienu, tātad tajā ir tikai kazas piena tauku daļa un dažādu pienu olbaltumvielas. Kazas pienā esošais albumīns, piedod tam sniega baltumu. Siers izgatavots pēc līdzīgas tehnoloģijas kā Balkānos iecienītā brinza, nogatavinot to sālījumā.

Izmantojams salātos vai vienkārši baudot tā gabaliņus kontrastā ar augļu saldumu.

Produkcijas sortiments

  • Pasterizēts piens 2.5%,
  • Saldais krējums,
  • Skābs krējums 25%,
  • Skābpiena dzēriens 0.05%,
  • Skābkrējuma sviests 82%,
  • Vājpiena biezpiens.
Sieri:
  • «Ķimeņu» siers,
  • Cietais siers «Knapsieriņš» ,
  • Svaigais mīkstais siers «Taizelis»,
  • Kūpinātais siers «Taizelis» ,
  • Svaigais mīkstais siers «Mare»,
  • Svaigais mīkstais siers «Mare ar sāli un garšvielām»,
  • Svaigais mīkstais siers «Mare ar cukuru un garšvielām»,
  • Svaigais mīkstais siers «Mare ar sēnēm»,
  • Mīkstais sālījumā nogatavinātais kazas un govs piena siers «Sibilla»,
  • Kazas un govs piena siers «Sibilla» ar eļļu

Kur iegādāties

Mūsu ražoto produkciju var nopirkt uzņēmuma veikalos Dundagā, Talsos un Ventspilī, kā arī meklēt tirdzniecības vietās Rīgā:

  • veikals «Pienenīte» Dundagā E.Dinsberga ielā 1,
  • veikals «Jogo» Talsos Jaunā ielā 2
  • veikals «Pārtika», Ventspilī Talsu ielā 27,
  • Āgenskalna tirgus SIA «Ieskaties»,
  • Centrāltirgus «Luksus» IK,
  • Vidzemes jeb Matīsa tirgū SIA «Smukas»

Mūsu adrese

E.Dinsberga ielā 1, Dundaga, Talsu raj., LV3270,
epasts: pks@dundaga.lv

Tālrunis realizācijas daļai: 63291652
Mobilais tālrunis. 629435002

Discussion

, d.m.Y H:i

Labdien, vēlējos pajautāt vai jūs gadījumā neražojat arī 0.5% pienu (vājpienu)?? Gaidu ziņu!

You could leave a comment if you were logged in.
uznemejdarbiba/plpks.txt · Labota: d.m.Y H:i (ārpussistēmas labojums)
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Minima Template by Wikidesign Driven by DokuWiki