Dundagas parks

2006. gada pavasarī uzstādītais dēlis parkā

:: Dundagas pils īpašnieki parka ierīkošanu uzsāka jau 17.gadsimtā. Parkā saskatāmas Itālijas, Francijas un Anglijas parku īpašības – simetriskā daļa, kas ved uz ēku, paplašinājums un skaistas ainavas. Pirmo reizi vēsturiskos rakstos Parks pieminēts 1721.gadā Dundagas mācītāja Jēkaba Fridriha Bankava aprakstā, kā jau iekopts - kokiem, zaļumu dārziem un ziediem bagāts.

::1905.gada revolūcijas un Pirmā pasaules kara laikā Parka kopšana pārtraukta. Parka kopšana atsākta 20.gadsimta 20.gados.

:: Parka platība 21,7 ha. Parkā sastopami 48 sugu koki,5 dižkoki. Viens no šiem dižkokiem ar svētozolu īpašībām tā sauktais «Naudas ozols», kura attēls atradies uz 1919.gadā Latvijā izdotās 100 rubļu naudas zīmes ( mākslinieks H.Grīnbergs). Starp pili un parku Pāces upes uztādināto ūdeņu veidots dīķis, kura kopējā platība 2,5 ha.

::Dundagas parks ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, populārs tūrisma objekts.

::Parka uzkopšanu un uzturēšanu veic pašvaldība. 2002.gadā parkā notika VAS «Latvijas Valsts meži» organizētā sakopšanas talka.

::Parka sakopšana un uzturēšana kārtībā svarīga ne tikai, lai tas būtu patīkams Dundagas viesiem, bet arī pašiem Dundagas iedzīvotājiem. Parka teritorijā atrodas Dundagas Tautas nams, kurš arī ir vēsturiska celtne. Parka teritorijā ir estrāde, kurā vasaras periodā notiek dažādi kultūras pasākumi - Lieldienu pasākumi bērniem, Līgo svētki, Sporta svētki, Zaļumballes.

::2002.gadā Parka estrādē notikuši 5 pasākumi, 2003.gadā – 5 pasākumi, 2 vēl plānoti.

kultura/parks.txt · Labota: d.m.Y H:i (ārpussistēmas labojums)
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Minima Template by Wikidesign Driven by DokuWiki